Pewnego dnia, może to zasługa słońca, które przecież trochę przypomina ciasteczko, jakoś tak się zdarzyło, że nagle wszyscy mieszkańcy sympatycznego Knedelkowa nabrali ochoty na pyszne ciasteczka. I nie myśląc wiele, postanowili udać się do sklepu pana Cynamona, bo powszechnie było wiadomo, że to mistrz ciasteczkowych wypieków. Ale nasi sympatyczni bohaterowie wpadli na jeszcze jeden pomysł, zupełnie szalony, ale o tym przeczytacie już sami. Zdradzimy tylko, że takiej ciasteczkowej przygody na pewno jeszcze nigdy wcześniej nie przeżyliście... A teraz właśnie macie okazję! A kiedy już rozbawi was ciasteczkowa przygoda, przyjdzie pora na kulinarną ucztę. Specjalnie dla was spisaliśmy przepisy na wszystkie fantastyczne ciasteczka. Dokładnie te same, którymi pan Cynamon raczy swoich klientów.
W tysiąc smaków dookoła świata! Wielka wyprawa tropem dań i składników w albumie pełnm ciekawostek i smakowitych przepisów. Skąd pochodzi kukurydza, skąd pszenica, a skąd ziemniaki? Co jada się od wieków w Turcji, a co we Włoszech czy w Nigerii? Jak przygotować hiszpański chłodnik albo brazylijskie pralinki? W nowej książce autorów słynnych "Map" odwiedzicie 26 krajów z 5 kontynentów i poznacie najróżniejsze przysmaki. Zobaczycie marokańską ucztę, pływający wietnamski targ i francuskich mistrzów kuchni. Przekonacie się, jak mocno jedzenie związane jest z historią, kulturą i przyrodą kraju, w którym powstało, i dowiecie się, jak przyrządzić pyszne dania ze wszystkich stron świata.
UWAGI:
Indeks. Oznaczenia odpowiedzialności: Aleksandra Mizielińska, Daniel Mizieliński, Natalia Baranowska.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Wydana w okazałym formacie, okraszona mnóstwem dowcipnych ilustracji "Mała historia kuchni" to pełna zapachów i smaków opowieść o zmieniającej się (jak epoki) kulturze stołu i gotowania. Od starożytnego Egiptu, czyli początków wielkiej kuchni, po opisywany przez pisarzy science fiction, a teraz już przygotowywany w realu soylent - jedzenie zamiast jedzenia. Od chleba, który upiekł się przypadkiem, po jedzenie z drukarek 3D. Jaki wpływ na kuchnię miały odkrycia geograficzne, czyli skąd przypłynęła wanilia i... guma do żucia? Jaką drogą - wraz z łączeniem dynastii - wędrowały składniki i... sztućce, czyli skąd się wziął widelec we Francji? Czy podstępnie podsuwane biedakom ziemniaki mogły zapobiec rewolucji? Kiedy powstała pierwsza książka kucharska? A kiedy najsłynniejsza? I co wspólnego z kuchnią ma Aleksander Dumas? Jak zmieniały się gusty i kuchenne mody? Gdzie mieściły się stolice smaku? Kiedy pojawiły się słodycze? I czy Nostradamus, francuski aptekarz, któremu zawdzięczamy przepis na konfitury, to ten sam, który przepowiadał przyszłość świata? Dlaczego to firma oponiarska przyznaje gwiazdki najlepszym restauracjom?! Oraz o tym, że modę na fitness zawdzięczamy Grekom, że wikingowie przepadali za egzotycznymi przyprawami, bóbr uchodził za rybę, zasmażka łączyła stoły bogaczy i biedaków, a ziemniaki w Europie hodowano dla ich pięknych kwiatów.
"Jem zdrowo i strzelam gole!" - to książka o dobrym jedzeniu, gotowaniu i piłce nożnej. Publikacja ta ma zachęcić dzieci do tego, by wybierały zdrowy i aktywny styl życia. "Podstawą zdrowego stylu życia jest także zdrowe odżywianie". To właśnie mówią nam nasi idole - barwna, wielokulturowa grupa znanych na całym świecie zawodników i zawodniczek. Prawdziwe gwiazdy futbolu przedstawiają swoje ulubione potrawy. Każdy z zawodników opowiada czytelnikom o swych kulinarnych preferencjach i dzieli się z nimi przepisem na ulubione danie. Dzieci mogą dzięki temu gotować i jeść jak mistrzowie. Dokładna lista składników i szczegółowe wskazówki dotyczące przygotowania każdego z trzynastu dań sprawiają, że nawet mniej doświadczeni mali kucharze z łatwością przyrządzą, w mgnieniu oka smakowite i zdrowe posiłki! Udzielając czynnego wsparcia niniejszej publikacji, UEFA, Światowa Federacja Serca i Komisja Europejska pragną zwrócić uwagę na jeden z poważniejszych problemów dotyczących zdrowia ludzkości w XXI wieku.
UWAGI:
Na s. tyt. logo UEFA, World Heart Federation i Komisji Europejskiej. Książka przygotowana przez UEFA we współpracy z World Heart Federation i Komisją [>>] Europejską. Uwaga! W przygotowaniu wszystkich dań dzieciom powinny towarzyszyć osoby dorosłe.
Dlaczego dla całego świata to Italia, a dla nas - Włochy? Jak to się stało, że wszystkie drogi prowadzą do Rzymu? Czy pizza ma swoją królową? Dlaczego wieża w Pizie jest krzywa? Czy to prawda, że Włosi jeżdżą na osach?
Ta książka to podróż po kulturze Włoch - tej wysokiej i tej najbardziej popularnej. Pełna anegdot i ciekawostek opowieść o kraju, który - choć tyle o nim wiemy - potrafi zaskoczyć.
DOSTĘPNOŚĆ:
Została wypożyczona Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
WYPOŻYCZYŁ:
Na kartę 020629 od dnia 2023-01-27 Wypożyczona, do dnia 2023-03-10