Biblioteka Publiczna

w Dzielnicy REMBERTÓW m.st. Warszawy

book
book

Restauracje w II Rzeczpospolitej

Autor: Fiedoruk, Łukasz.




Simon i Stecki na Krakowskim Przedmieściu, Astoria przy Nowym Świecie, restauracja Franciszka Trzaski w Zakopanem to nazwy tylko kilku najbardziej znanych lokali, w których stołowały się najsłynniejsze osobistości dwudziestolecia międzywojennego. Z racji, że zapotrzebowanie na kawiarniano-restauracyjne rozrywki było w tym czasie ogromne, w każdym większym mieście powstawały coraz to nowe zakątki gastronomiczne. Polska

kuchnia słynęła także na oceanach. Restauracje na M/S Batory czy M/S Piłsudski należały do najlepszych na morskich szlakach pasażerskich. Prezentowana książka to fascynująca opowieść o kulinarnych zakamarkach II Rzeczpospolitej. Wzbogacona archiwalnymi fotografiami oraz oryginalnymi przepisami z menu najlepszych polskich restauracji i kawiarni przybliży zapomniane smaki okresu międzywojnia.

Zobacz pełny opis
Odpowiedzialność:[tekst: Łukasz Fiedoruk].
Seria:Historica
Hasła:Gastronomia - Polska
Kawiarnie i cukiernie - Polska - 1918-1939 r.
Restauracje - Polska - 1918-1939 r.
Polska - gastronomia
Polska - historia - 1918-1939 r.
Adres wydawniczy:Bielsko-Biała : Wydawnictwo Dragon, cop. 2011.
Opis fizyczny:107, [5] s. : il. ; 34 cm.
Uwagi:Bibliogr. s. [111].
Powiązane zestawienia:Warszawa
Gastronomia
Historia Polski (1918-1939)
Skocz do:Dodaj recenzje, komentarz
Spis treści:

  1. Szczypta historii
  2. Restauracje tradycyjne
  3. Lokale hotelowe
  4. Restauracje na morzu
  5. Kawiarnie
  6. Handelki, bufety i bary
  7. Knajpy, mordownie i meliny
  8. Restauracje i kawiarnie lwowskie

Zobacz spis treści



Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):

(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)

Wyp. nr 55
ul. Gawędziarzy 8

Sygnatura: 94(438).81
Numer inw.: 42004
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni

schowekzamów

Dodaj komentarz do pozycji:

Swoją opinię można wyrazić po uprzednim zalogowaniu.