Biblioteka Publiczna

w Dzielnicy REMBERTÓW m.st. Warszawy

book
book

Słodki jak miód, kwaśny jak cytryny

Tytuł oryginału: "Sweet honey, bitter lemons ".

Autor: Fort, Matthew




Matthew Fort, brytyjski pisarz i krytyk kulinarny, ponownie zasiada za kierownicą kultowej vespy!Tym razem, wiedziony wspomnieniami wyrusza odkrywać kulinarne sekrety Sycylii i Sycylijczyków, bo każdy przecież wie, że "zobaczyć Włochy, a nie zobaczyć Sycylii, to tak, jakby wcale nie zobaczyć Włoch, gdyż Sycylia jest kluczem do wszystkiego".Razem z nim skosztuj najznakomitszych marsalskich trunków, rozpływającego się w ustach

tuńczyka, a na deser nie zapomnij o wyjątkowej, ręcznie przygotowywanej czekoladzie z Modici.Jeśli jednak twój apetyt nie będzie zaspokojony, nie martw się, znajdziesz w książce ponad 50 smakowitych przepisów! No i nie musisz, jak autor, obawiać się groźnej mafii.Zatem weź głęboki oddech i przygotuj się na niezwykłą mieszankę smaków!Polędwica błyszczała od oleju aromatyzowanego węglem drzewnym. Słowem, wołowina z rusztu z pieczonymi ziemniakami i surówką. Ba, ale cóż to była za wołowina - o konsystencji aksamitu i aromacie róż. Kilka liści lekko przywiędłej sałaty lodowej, chrupiące pieczone ziemniaki, drażniący, ostry smak lekkiej spalenizny, który uzyskuje się na porządnym ruszcie opalanym węglem drzewnym.

Zobacz pełny opis
Odpowiedzialność:Matthew Fort ; tłumaczenie Karol Chojnowski.
Hasła:Fort, Matthew (1947- )
Kuchnia włoska
Włochy
Przepisy kulinarne
Literatura podróżnicza
Adres wydawniczy:Bielsko-Biała : Pascal, 2013.
Opis fizyczny:371, [5] stron : 20 cm.
Forma gatunek:Książki. Proza.
Powstanie dzieła:2008 r.
Twórcy:Chojnowski, Karol. Tłumaczenie

Powiązane zestawienia:Podróże
Skocz do:Dodaj recenzje, komentarz

Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):

(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)

Wyp. nr 55
ul. Gawędziarzy 8

Sygnatura: 913(4) Włochy
Numer inw.: 54487
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni

schowekzamów

Dodaj komentarz do pozycji:

Swoją opinię można wyrazić po uprzednim zalogowaniu.