Biblioteka Publiczna

w Dzielnicy REMBERTÓW m.st. Warszawy

book
book

Mikrobiologia w kosmetologii




Mikrobiologia w kosmetologii w zwięzły sposób omawia praktyczne wskazówki dotyczące zasad higienicznego postępowania w salonach kosmetycznych oraz wiedzę teoretyczną z zakresu mikrobiologii ogólnej i immunologii infekcyjnej. Książka przedstawia, m.in.:
* rolę wirusów, bakterii i grzybów w kosmetologii;
* zakażenia skóry i jej przydatków;
* drobnoustroje występujące w kosmetykach.

Publikacja skierowana jest do studentów kosmetologii, pracowników salonów kosmetycznych, Wellness & SPA oraz osób, które podnoszą swoje kwalifikacje zawodowe z zakresu kosmetologii.


Odpowiedzialność:redaktor naukowy Eugenia Gospodarek, Agnieszka Mikucka.
Hasła:Kosmetyka lekarska
Mikrobiologia lekarska
Podręczniki akademickie
Adres wydawniczy:Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, cop. 2013.
Opis fizyczny:X, 148 s. : il. (w tym kolor.) ; 24 cm.
Uwagi:Bibliogr. przy pracach.
Skocz do:Dodaj recenzje, komentarz
Spis treści:

  1. 1. Wprowadzenie – Eugenia Gospodarek, Agnieszka Mikucka
  2. 2. Podstawy mikrobiologii – przegląd mikrobiologii kosmetycznej
  3. 2.1. Systematyka – Eugenia Gospodarek
  4. 2.2. Klasyfikacja, budowa i replikacja wirusów – Eugenia Gospodarek
  5. 2.3. Klasyfikacja, budowa i namnażanie się bakterii – Eugenia Gospodarek
  6. 2.4. Klasyfikacja, budowa i rozmnażanie się grzybów – Małgorzata Prażyńska
  7. 2.5. Występowanie i właściwości fizjologiczne drobnoustrojów – Eugenia Gospodarek
  8. 2.6. Mikroflora fizjologiczna człowieka – Eugenia Gospodarek
  9. 2.6.1. Znaczenie mikroflory skóry i błon śluzowych
  10. 3. Podstawy immunologii – Agnieszka Mikucka
  11. 3.1. Mechanizmy reakcji obronnych gospodarza
  12. 3.1.1. Komórkowa odpowiedź immunologiczna
  13. 3.1.2. Odporność przeciwzakaźna
  14. 3.2. Immunologia skóry
  15. 3.3. Immunoprofilaktyka
  16. 4. Drogi transmisji drobnoustrojów – Alicja Sękowska
  17. 5. Kolonizacja, zakażenie – rola drobnoustrojów w zakażeniach – Agnieszka Mikucka
  18. 6. Ogólne zasady mikrobiologicznej diagnostyki laboratoryjnej – Eugenia Gospodarek
  19. 6.1. Metody barwienia drobnoustrojów
  20. 6.2. Podłoża do hodowli drobnoustrojów
  21. 7. Wirusy – znaczenie w kosmetologii – Alicja Sękowska, Joanna Wróblewska
  22. 7.1. Charakterystyka wirusów przenoszonych przez krew
  23. 7.2. Charakterystyka wirusów wywołujących zmiany skórne
  24. 7.2.1. Charakterystyka wirusów z rodziny Herpesviridae
  25. 7.2.2. Charakterystyka wirusów z rodziny Poxviridae
  26. 7.2.3. Charakterystyka wirusów z rodziny Picornaviridae
  27. 7.2.4. Charakterystyka wirusów grupy HPV z rodziny Papillomaviridae
  28. 7.2.5. Charakterystyka parwowirusa B-19 z rodziny Parvoviridae
  29. 7.2.6. Charakterystyka wirusa różyczki z rodziny Togaviridae
  30. 7.3. Wirusy gorączek krwotocznych
  31. 7.4. Charakterystyka wirusów przenoszonych drogą kropelkową
  32. 7.4.1. Charakterystyka wirusów z rodziny Orthomyxoviridae
  33. 7.4.2. Charakterystyka wirusów z rodziny Paramyxoviridae
  34. 7.4.3. Charakterystyka wirusów z rodziny Coronaviridae
  35. 7.4.4. Charakterystyka wirusów z rodziny Picornaviridae
  36. 7.4.5. Charakterystyka wirusów z rodziny Adenoviridae
  37. 8. Bakterie – znaczenie w kosmetologii – Eugenia Gospodarek
  38. 9. Grzyby – znaczenie w kosmetologii – Małgorzata Prażyńska, Joanna Kwiecińska-Piróg
  39. 9.1. Grzybice powierzchniowe
  40. 9.1.1. Czynniki predysponujące do zakażeń grzybiczych
  41. 9.1.2. Rezerwuary grzybów w zakładzie kosmetycznym
  42. 9.1.3. Dermatofity
  43. 9.1.4. Drożdże
  44. 9.1.5. Grzyby pleśniowe
  45. 9.2. Diagnostyka mikologiczna
  46. 9.3. Profilaktyka zakażeń w zakładzie kosmetycznym
  47. 10. Pasożyty – znaczenie w kosmetologii – Anna Michalska
  48. 11. Zakażenia skóry i jej przydatków – aspekty kliniczne – Barbara Zegarska, Rafał Czajkowski
  49. 11.1. Wstęp
  50. 11.2. Zakażenia wirusowe
  51. 11.2.1. Opryszczka zwykła (herpes simplex)
  52. 11.2.2. Półpasiec (zoster)
  53. 11.2.3. Ospa wietrzna (varicella)
  54. 11.2.4. Mięczak zakaźny (moluscum contagiosum)
  55. 11.2.5. Zakażenia wirusem brodawczaka ludzkiego (Human Papilloma Virus)
  56. 11.3. Zakażenia bakteryjne
  57. 11.3.1. Zakażenia gronkowcowe (staphylodermiae)
  58. 11.3.2. Zakażenia paciorkowcowe (streptodermiae)
  59. 11.3.3. Mieszane zakażenia paciorkowcowo-gronkowcowe (staphylo-streptodermiae)
  60. 11.4. Grzybice skóry
  61. 11.4.1. Dermatofitozy – zakażenia wywołane przez dermatofity (grzybice właściwe)
  62. 12. Drobnoustroje występujące w surowcach kosmetycznych i kosmetykach – Anna Budzyńska, Agnieszka Kaczmarek
  63. 12.1. Badania mikrobiologiczne surowców kosmetycznych i kosmetyków
  64. 12.2. Czystość mikrobiologiczna kosmetyków
  65. 13. Działania prewencyjne w kosmetologii – Katarzyna Jachna-Sawicka, Anna Michalska, Patrycja Zalas-Więcek, Krzysztof Skowron
  66. 13.1. Sterylizacja
  67. 13.1.1. Podział metod sterylizacji
  68. 13.1.2. Kontrola procesu sterylizacji
  69. 13.2. Dezynfekcja
  70. 13.2.1. Dezynfekcja powierzchni
  71. 13.2.2. Dezynfekcja narzędzi i sprzętu
  72. 13.2.3. Dezynfekcja skóry, rąk personelu
  73. 13.2.4. Środki dezynfekcyjne
  74. 13.3. Aseptyka i antyseptyka
  75. 13.4. Środki ochrony kosmetyków
  76. 13.4.1. Konserwanty stosowane w kosmetykach
  77. 13.4.2. Bezpieczeństwo użytkowania kosmetyków
  78. 14. Bezpieczeństwo mikrobiologiczne w zakładzie kosmetycznym – Anna Budzyńska, Aleksander Deptuła, Agnieszka Kaczmarek, Anna Michalska, Agnieszka Mikucka, Krzysztof Skowron
  79. 14.1. Nosicielstwo drobnoustrojów
  80. 14.1.1. Nosicielstwo Staphylococcus aureus
  81. 14.2. Drobnoustroje stanowiące zagrożenie epidemiologiczne
  82. 14.3. Kontrola mikrobiologiczna środowiska pracy w zakładach kosmetycznych
  83. 14.4. Kryteria czystości mikrobiologicznej kosmetyków
  84. 14.5. Higiena rąk personelu
  85. 14.5.1. Mikroflora naturalna rąk
  86. 14.5.2. Przenoszenie drobnoustrojów przez ręce
  87. 14.6. Właściwości preparatów do higieny rąk
  88. 14.7. Dekontaminacja rąk w środowisku zakładu kosmetycznego
  89. 14.8. Gospodarka odpadami
  90. 15. Zakład kosmetyczny – aspekty prawne – Patrycja Zalas-Więcek, Katarzyna Jachna-Sawicka
  91. 15.1. Organizowanie zakładu kosmetycznego
  92. 15.1.1. Wymagania ogólne dotyczące lokalizacji, pomieszczeń oraz wyposażenia zakładu kosmetycznego
  93. 15.2. Higiena w zakładzie kosmetycznym
  94. 15.2.1. Sterylizacja i dezynfekcja
  95. 15.3. Postępowanie z odpadami w zakładzie kosmetycznym
  96. 15.4. Skład i jakość kosmetyków
  97. 15.5. Krajowy system informowania o kosmetykach wprowadzonych do obrotu
  98. 15.5.1. Nadzór nad kosmetykami

Zobacz spis treści



Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):

(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)

Wyp. nr 55
ul. Gawędziarzy 8

Sygnatura: 646
Numer inw.: 46734
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni

schowekzamów

Dodaj komentarz do pozycji:

Swoją opinię można wyrazić po uprzednim zalogowaniu.