Biblioteka Publiczna

w Dzielnicy REMBERTÓW m.st. Warszawy

book
book

Celiakia : porady lekarzy i dietetyków

Autor: Jarosz, Mirosław Jerzy.




Celiakia jest niedocenianym problemem zdrowotnym i może przyjmować różne postacie - od łagodnych do bardzo ciężkich, a jej powikłania mogą stanowić nawet zagrożenie dla życia. Jedynym sposobem na uniknięcie objawów chorobowych jest dieta bezglutenowa.
W naszym poradniku Czytelnik znajdzie rady, jakie produkty spożywcze nie zawierają glutenu, jak komponować dietę bezglutenową, aby zapewnić

organizmowi niezbędne składniki odżywcze, a także jakie leki oraz preparaty witaminowe i mineralne można bezpiecznie zażywać.

Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie; mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.

Zobacz pełny opis
Odpowiedzialność:Mirosław Jarosz, Regina Wierzejska ; współaut. Wioleta Respondek [et al.].
Seria:Instytut Żywności i Żywienia Zaleca
Hasła:Celiakia
Choroba trzewna
Wydawnictwa popularne
Adres wydawniczy:Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, cop. 2012.
Opis fizyczny:105 s. ; 21 cm.
Uwagi:Bibliogr. s. 105.
Powiązane zestawienia:Medycyna
Skocz do:Dodaj recenzje, komentarz
Spis treści:

  1. Wprowadzenie
  2. Co to jest celiakia?
  3. Częstość występowania celiakii w populacji
  4. Jakie są objawy kliniczne celakii?
  5. Jak potwierdzić rozpoznanie celiakii?
  6. Leczenie celakii
  7. Rokowania
  8. Produkty spożywcze bezglutenowe
  9. Praktyczne zalecenia oraz wskazówki dotyczące układania diety w celakii
  10. Przykładowe jadłospisy dla osób z celiakią
  11. Niedobór witamin i składników mineralnych w celiakii
  12. Leki a dieta bezglutenowa

Zobacz spis treści



Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):

(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)

Wyp. nr 55
ul. Gawędziarzy 8

Sygnatura: 61
Numer inw.: 42918
Pozycja wypożyczona

Przetrzymana przez: 019001
termin minął: 2012-10-24
schowekrezerwuj
więcej

Dodaj komentarz do pozycji:

Swoją opinię można wyrazić po uprzednim zalogowaniu.