Biblioteka Publiczna

w Dzielnicy REMBERTÓW m.st. Warszawy

book
book

Inżynieria biochemiczna

Autor: Ledakowicz, Stanisław




Książka wprowadza studentów kierunków technicznych wyższych uczelni w zagadnienia biochemii i mikrobiologii, a studentom biotechnologii przybliża termodynamikę i kinetykę zjawisk transportowych, reakcji enzymatycznych oraz wzrostu drobnoustrojów i proliferacji komórek zwierzęcych. Omówiono w niej wykorzystanie osiągnięć biochemii i biologii molekularnej w modelowaniu bioreaktorów i biosystemów. Treść podzielono na trzy

części, w których poszczególne zagadnienia przedstawiono kolejno na trzech poziomach ujęcia tematu: molekularnym, mikroskopowym i makroskopowym.W pierwszej części (poziom molekularny) podano podstawy biochemii i biologii molekularnej, m.in. wiadomości o enzymach komórki, reakcjach metabolicznych w niej zachodzących, inżynierii genetycznej z elementami genomiki i proteomiki, a także inżynierii metabolicznej. W drugiej części (poziom mikroskopowy) opisano zagadnienia mikrobiologii różnych drobnoustrojów, grzybów, komórek roślinnych i zwierzęcych, hodowli drobnoustrojów oraz modelowanie ich biosystemów.W trzeciej części (poziom makroskopowy) przedstawiono wpływ środowiska na przebieg hodowli komórek roślinnych i zwierzęcych w bioreaktorach lub w naturalnych bioukładach, a także zasady modelowania i projektowania bioreaktorów. Książka skierowana do studentów wydziałów: chemii, inżynierii chemicznej i procesowej, biotechnologii uczelni technicznych, rolniczych oraz uniwersytetów, a także pracownikom naukowym tych wydziałów, inżynierom zatrudnionym w przemyśle chemicznym, spożywczym i biotechnologicznym.

Zobacz pełny opis
Odpowiedzialność:Stanisław Ledakowicz.
Hasła:Biochemia
Biologia molekularna
Bioreaktory
Inżynieria genetyczna
Mikrobiologia
Podręczniki akademickie
Adres wydawniczy:Warszawa : Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, 2011.
Opis fizyczny:470, [1] s. : il. (w tym kolor.) ; 24 cm.
Uwagi:Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Powiązane zestawienia:Inżynieria
Skocz do:Dodaj recenzje, komentarz
Spis treści:

  1. Wstęp
  2. 1.1. Krótka historia biotechnologii
  3. 1.2. Definicja biotechnologii i inżynierii biochemicznej
  4. 1.3. Makro- i mikroanaliza bioprocesu
  5. 1.4. Wielostopniowa struktura bioprocesu
  6. CZĘŚĆ I. POZIOM MOLEKULARNY
  7. 2. Biologia komórki
  8. 2.1. Klasyfikacja świata ożywionego
  9. 2.2. Komórka podstawową jednostką wszystkich organizmów
  10. 2.3. Komórka jako fabryka chemiczna
  11. 2.4. Hierarchiczna budowa komórki
  12. 3. Podstawy biochemii
  13. 3.1. Wiązania chemiczne
  14. 3.2. Węglowodany
  15. 3.3. Lipidy
  16. 3.4. Aminokwasy
  17. 3.5. Białka
  18. 3.6. Nukleotydy
  19. 3.7. Kwasy nukleinowe
  20. 3.8. Podstawowy paradygmat biochemii
  21. 3.9. Struktura genu i jego ekspresja
  22. 4. Enzymy
  23. 4.1. Rola enzymów i ich oznaczanie
  24. 4.2. Struktura enzymów
  25. 4.3. Kinetyka reakcji enzymatycznych
  26. 4.4. Inhibicja reakcji enzymatycznych
  27. 4.5. Wpływ warunków środowiskowych na kinetykę reakcji enzymatycznych
  28. 5. Metabolizm
  29. 5.1. Wprowadzenie
  30. 5.2. Transport przez membrany komórkowe
  31. 5.3. Katabolizm
  32. 5.4. Metabolizm procesów anaerobowych
  33. 5.5. Anabolizm
  34. 5.6. Metabolizm organizmów autotroficznych – fotosynteza
  35. 5.7. Regulacja przemian metabolicznych
  36. 5.8. Przepływ informacji – przekazywanie sygnałów
  37. 5.9. Cykl komórkowy
  38. 6. Inżynieria genetyczna i elementy genomiki
  39. 6.1. Rys historyczny rozwoju genetyki i biologii molekularnej
  40. 6.2. Naturalny transfer genów u bakterii
  41. 6.3. Plazmidy
  42. 6.4. Enzymy jako podstawowe narzędzia inżynierii genetycznej
  43. 6.5. Systemy wektorowe do klonowania
  44. 6.6. Metody wprowadzania rekombinowanych cząsteczek DNA do organizmów i niestabilność rekombinantów
  45. 6.7. Biblioteki genów
  46. 6.8. Reakcja łańcuchowa polimerazy (PCR)
  47. 6.9. Metody sekwencjonowania DNA
  48. 7. Proteomika
  49. 7.1. Wprowadzenie
  50. 7.2. Analiza proteomu
  51. 7.3. Elektroforeza dwuwymiarowa
  52. 7.4. Identyfikacja białek
  53. 7.5. Bazy danych struktur białkowych
  54. 8. Inżynieria metaboliczna
  55. 8.1. Wprowadzenie
  56. 8.2. Analiza strumieni metabolitów
  57. 8.3. Analiza fluksomu metodą izotopomeryczną
  58. 8.4. Regulacja i kontrola strumieni metabolitów
  59. 8.5. Dotychczasowe i perspektywiczne zastosowania inżynierii metabolicznej
  60. CZĘŚĆ II. POZIOM MIKROSKOPOWY
  61. 9. Elementy mikrobiologii
  62. 9.1. Drzewo filogenetyczne i podział drobnoustrojów
  63. 9.2. Wirusy
  64. 9.3. Bakterie
  65. 9.4. Grzyby
  66. 9.5. Pierwotniaki
  67. 9.6. Glony
  68. 9.7. Komórki zwierzęce
  69. 9.8. Komórki roślinne
  70. 10. Hodowla drobnoustrojów
  71. 10.1. Niezbędne warunki wzrostu
  72. 10.2. Stechiometria metabolizmu (wzrostu)
  73. 10.3. Fizjologia i dynamika wzrostu drobnoustrojów
  74. 10.4. Kinetyka wzrostu biomasy
  75. 10.5. Rozszerzone modele niestrukturalne
  76. 10.6. Kinetyka biosyntezy produktów mikrobiologicznych
  77. 10.7. Kinetyka wzrostu organizmów eukariotycznych
  78. 11. Modelowanie biosystemów
  79. 11.1. Modele strukturalne
  80. 11.2. Modele genetycznie strukturalne
  81. 11.3. Symulacje komputerowe funkcjonowania komórki
  82. 11.4. Modele morfologiczno – strukturalne
  83. 11.5. Wprowadzenie do biologii systemów
  84. CZĘŚĆ III. POZIOM MAKROSKOPOWY
  85. 12. Bioreaktory
  86. 12.1. Idealne reaktory biochemiczne i ich klasyfikacja
  87. 12.2. Rodzaje pracy bioreaktorów
  88. 12.3. Bioreaktor okresowy
  89. 12.4. Chemostat
  90. 12.5. Bioreaktor o działaniu półciągłym
  91. 12.6. Porównanie bioreaktorów
  92. 12.7. Stan nieustalony pracy bioreaktorów
  93. 13. Procesy transportowe w bioreaktorach
  94. 13.1. Reologia zawiesin biologicznych i mieszanie w bioreaktorach
  95. 13.2. Międzyfazowy transport masy w bioreaktorach
  96. 13.3. Transport ciepła w bioreaktorach
  97. 13.4. Sterylizacja termiczna
  98. 14. Bioreaktory z unieruchomioną biomasą lub enzymami
  99. 14.1. Wprowadzenie
  100. 14.2. Metody unieruchamiania enzymów
  101. 14.3. Szybkość dyfuzyjnego ruchu masy z jednoczesną reakcją chemiczną
  102. 14.4. Wpływ dyfuzji zewnętrznej
  103. 14.5. Wpływ dyfuzji wewnętrznej
  104. 14.6. Uogólniony czynnik efektywności biokatalizatora
  105. 14.7. Transport substratu do wnętrza aglomeratu komórek z jednoczesną reakcją biochemiczną
  106. 14.8. Bioreaktory enzymatyczne i z unieruchomioną biomasą
  107. 14.9. Bioreaktory do fermentacji w fazie stałej
  108. 14.10.Bioreaktory membranowe
  109. 15. Modelowanie populacji mieszanych
  110. 15.1. Wprowadzenie
  111. 15.2. Klasyfikacja oddziaływań
  112. 15.3. Analiza matematyczna współzawodnictwa
  113. 15.4. Analiza matematyczna drapieżnictwa
  114. 16. Fotobioreaktory
  115. 17. Bioreaktory do hodowli komórek roślinnych
  116. 17.1. Bioreaktory zawiesinowe
  117. 17.2. Bioreaktory do korzeni
  118. 18. Bioreaktory do hodowli komórek zwierzęcych
  119. 18.1. Prowadzenie procesów hodowli komórek zwierzęcych w bioreaktorach
  120. 18.2. Modelowanie dynamiki zmian populacji komórek zwierzęcych
  121. 18.3. Zastosowanie bioreaktorów w inżynierii tkankowej
  122. 19. Bioprocesy zintegrowane z separacją produktów
  123. 20. Zakończenie – Inżynieria biologiczna

Zobacz spis treści



Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):

(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)

Wyp. nr 55
ul. Gawędziarzy 8

Sygnatura: 57
Numer inw.: 41215
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni

schowek

Dodaj komentarz do pozycji:

Swoją opinię można wyrazić po uprzednim zalogowaniu.