Przysmaki żydowskie we współczesnej kuchni
Z Przysmaków żydowskich dowiesz się, na czym polega koszerna kuchnia oraz co jadają na co dzień i od święta wyznawcy judaizmu. Prezentujemy tu przepisy zarówno na dania północnoeuropejskich Żydów aszkenazyjskich, jak i na potrawy pochodzących z Południa sefardyjczyków. Zachęcamy do wypróbowania przepisów m.in. na takie specjały, jak czulent - wołowy gulasz z fasolą i kaszą czy holiszkies, czyli
gołąbki z mieloną wołowiną. Podajemy także receptury na liczne słodkie wypieki, np. chałkę, ciasto dyniowe i mandelbrot (chlebek migdałowy). Ponadto w naszej publikacji nie mogło zabraknąć przepisów na znane na całym świecie bajgle, baklawę, kugel oraz humus.
Zobacz pełny opisOdpowiedzialność: | Estera Kafka, Malka Kafka. |
Seria: | Polskie Tradycje Kulinarne |
Hasła: | Kuchnia żydowska Książki kucharskie |
Adres wydawniczy: | Poznań : Olimp Media, 2010. |
Opis fizyczny: | 154, [6] ; il. ; 21 cm. |
Powiązane zestawienia: | Gospodarstwo domowe Przepisy kulinarne |
Skocz do: | Dodaj recenzje, komentarz |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)