Biblioteka Publiczna

w Dzielnicy REMBERTÓW m.st. Warszawy

book
book

Dzieje się je : mała historia kuchni

Autor: Modelski, Łukasz




Wydana w okazałym formacie, okraszona mnóstwem dowcipnych ilustracji "Mała historia kuchni" to pełna zapachów i smaków opowieść o zmieniającej się (jak epoki) kulturze stołu i gotowania. Od starożytnego Egiptu, czyli początków wielkiej kuchni, po opisywany przez pisarzy science fiction, a teraz już przygotowywany w realu soylent - jedzenie zamiast jedzenia. Od chleba, który upiekł się przypadkiem, po jedzenie z drukarek 3D.


Jaki wpływ na kuchnię miały odkrycia geograficzne, czyli skąd przypłynęła wanilia i... guma do żucia?
Jaką drogą - wraz z łączeniem dynastii - wędrowały składniki i... sztućce, czyli skąd się wziął widelec we Francji?
Czy podstępnie podsuwane biedakom ziemniaki mogły zapobiec rewolucji?
Kiedy powstała pierwsza książka kucharska? A kiedy najsłynniejsza? I co wspólnego z kuchnią ma Aleksander Dumas?
Jak zmieniały się gusty i kuchenne mody?
Gdzie mieściły się stolice smaku?
Kiedy pojawiły się słodycze? I czy Nostradamus, francuski aptekarz, któremu zawdzięczamy przepis na konfitury, to ten sam, który przepowiadał przyszłość świata?
Dlaczego to firma oponiarska przyznaje gwiazdki najlepszym restauracjom?!
Oraz o tym, że modę na fitness zawdzięczamy Grekom, że wikingowie przepadali za egzotycznymi przyprawami, bóbr uchodził za rybę, zasmażka łączyła stoły bogaczy i biedaków, a ziemniaki w Europie hodowano dla ich pięknych kwiatów.

Opis pochodzi od wydawcy

Zobacz pełny opis
Odpowiedzialność:Łukasz Modelski ; ilustracje Adam Pękalski.
Hasła:Kucharstwo
Żywność
Opracowanie
Publikacja bogato ilustrowana
Adres wydawniczy:Warszawa : Bajka, 2020.
Wydanie:Wydanie pierwsze.
Opis fizyczny:63, [1] strona : ilustracje ; 32 cm.
Forma gatunek:Książki. Publikacje popularnonaukowe.
Dziedzina:Etnologia i antropologia kulturowa
Historia
Kulinaria
Powstanie dzieła:2020 r.
Twórcy:Pękalski, Adam. (1975- ). Ilustracje

Odbiorcy:Dzieci. 6-8 lat. 9-13 lat.
Skocz do:Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki
Dodaj recenzje, komentarz
Spis treści:

  1. Starożytny Egipt, czyli początki wielkiej kuchni
  2. Starożytne Chiny, czyli najlepsza kuchnia swoich czasów
  3. Starożytna Grecja, czyli dieta śródziemnomorska
  4. Starożytny Rzym, czyli kuchnia kontrastów
  5. Średniowiecze, czyli korzenie dzisiejszej kuchni
  6. Czasy wielkich odkryć, czyli trudno się obejść bez Ameryki
  7. Odrodzenie, czyli powrót wystawnej kuchni
  8. Barok, czyli czasy zaskoczeń i słodyczy
  9. Pświecenie, czyli nowe rozrywki i restauracje
  10. Wiek XIX, czyli przemysł i pisarze
  11. Kuchnia historyczna, czyli dania na cześć
  12. Przełom stuleci, czyli era Escoffiera
  13. Początek XX wieku, czyli kobiety, mapy i gwiazdki
  14. Nowy przełom wieków, czyli kucharze, którzy wszystko zmienili
  15. Wiek XXI, czyli nasze czasy
  16. Kuchnia przyszłości, czyli czego możemy się spodziewać

Zobacz spis treści



Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):

(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)

Wyp. nr 51
ul. Gawędziarzy 8

Sygnatura: 641
Numer inw.: 27633
Pozycja wypożyczona

Wypożyczona przez: 023247
do dnia: 2024-03-25
schowekrezerwuj
więcejrezerwuj


Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki:

book


Dodaj komentarz do pozycji:

Swoją opinię można wyrazić po uprzednim zalogowaniu.