Dzieje się je : mała historia kuchni
Wydana w okazałym formacie, okraszona mnóstwem dowcipnych ilustracji "Mała historia kuchni" to pełna zapachów i smaków opowieść o zmieniającej się (jak epoki) kulturze stołu i gotowania. Od starożytnego Egiptu, czyli początków wielkiej kuchni, po opisywany przez pisarzy science fiction, a teraz już przygotowywany w realu soylent - jedzenie zamiast jedzenia. Od chleba, który upiekł się przypadkiem, po jedzenie z drukarek 3D.
Jaki wpływ na kuchnię miały odkrycia geograficzne, czyli skąd przypłynęła wanilia i... guma do żucia?
Jaką drogą - wraz z łączeniem dynastii - wędrowały składniki i... sztućce, czyli skąd się wziął widelec we Francji?
Czy podstępnie podsuwane biedakom ziemniaki mogły zapobiec rewolucji?
Kiedy powstała pierwsza książka kucharska? A kiedy najsłynniejsza? I co wspólnego z kuchnią ma Aleksander Dumas?
Jak zmieniały się gusty i kuchenne mody?
Gdzie mieściły się stolice smaku?
Kiedy pojawiły się słodycze? I czy Nostradamus, francuski aptekarz, któremu zawdzięczamy przepis na konfitury, to ten sam, który przepowiadał przyszłość świata?
Dlaczego to firma oponiarska przyznaje gwiazdki najlepszym restauracjom?!
Oraz o tym, że modę na fitness zawdzięczamy Grekom, że wikingowie przepadali za egzotycznymi przyprawami, bóbr uchodził za rybę, zasmażka łączyła stoły bogaczy i biedaków, a ziemniaki w Europie hodowano dla ich pięknych kwiatów.
Opis pochodzi od wydawcy
Odpowiedzialność: | Łukasz Modelski ; ilustracje Adam Pękalski. |
Hasła: | Kucharstwo Żywność Opracowanie Publikacja bogato ilustrowana |
Adres wydawniczy: | Warszawa : Bajka, 2020. |
Wydanie: | Wydanie pierwsze. |
Opis fizyczny: | 63, [1] strona : ilustracje ; 32 cm. |
Forma gatunek: | Książki. Publikacje popularnonaukowe. |
Dziedzina: | Etnologia i antropologia kulturowa Historia Kulinaria |
Powstanie dzieła: | 2020 r. |
Twórcy: | Pękalski, Adam. (1975- ). Ilustracje |
Odbiorcy: | Dzieci. 6-8 lat. 9-13 lat. |
Skocz do: | Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki |
Dodaj recenzje, komentarz |
- Starożytny Egipt, czyli początki wielkiej kuchni
- Starożytne Chiny, czyli najlepsza kuchnia swoich czasów
- Starożytna Grecja, czyli dieta śródziemnomorska
- Starożytny Rzym, czyli kuchnia kontrastów
- Średniowiecze, czyli korzenie dzisiejszej kuchni
- Czasy wielkich odkryć, czyli trudno się obejść bez Ameryki
- Odrodzenie, czyli powrót wystawnej kuchni
- Barok, czyli czasy zaskoczeń i słodyczy
- Pświecenie, czyli nowe rozrywki i restauracje
- Wiek XIX, czyli przemysł i pisarze
- Kuchnia historyczna, czyli dania na cześć
- Przełom stuleci, czyli era Escoffiera
- Początek XX wieku, czyli kobiety, mapy i gwiazdki
- Nowy przełom wieków, czyli kucharze, którzy wszystko zmienili
- Wiek XXI, czyli nasze czasy
- Kuchnia przyszłości, czyli czego możemy się spodziewać
Zobacz spis treści
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)