Biblioteka Publiczna

w Dzielnicy REMBERTÓW m.st. Warszawy

book
book

Okupacja od kuchni : kobieca sztuka przetrwania

Autor: Zaprutko-Janicka, Aleksandra.




Prawdziwe oblicze okupacyjnej codzienności. Jak wyglądała polska kuchnia w ekstremalnie trudnym okresie okupacji? Jak polskie gospodynie radziły sobie pomimo niemieckich restrykcji? Co można było zrobić z żołędzi, a jak przyrządzić gołębie? Co uprawiano w podwórkowych i balkonowych miniogródkach w miastach? W jaki sposób działały liczne kawiarenki i przydomowe jadłodajnie? Jesienią 1939 roku miliony

Polek musiały zmagać się z wieloma ograniczeniami wprowadzonymi przez Niemców, przede wszystkim z niedostatecznymi przydziałami żywności. Oficjalne racje dla ludności polskiej były wręcz głodowe i w kolejnych latach regularnie malały. Walka o wyżywienie stała się koniecznością. Sytuację ratował tzw. czarny rynek, czyli nielegalne dostawy żywności ze wsi do miast. Książkę wzbogacają oryginalne przepisy kulinarne, ilustrowane grafikami i reklamami z czasów okupacji.

Zobacz pełny opis
Odpowiedzialność:Aleksandra Zaprutko-Janicka.
Hasła:II wojna światowa (1939-1945)
Kobieta
Kucharstwo
Okupacja
Życie codzienne
Polska
Opracowanie
Przepisy kulinarne
Adres wydawniczy:Poznań : Wydawnictwo Poznańskie, copyright 2024.
Opis fizyczny:315, [2] strony : ilustracje ; 23 cm.
Uwagi:Bibliografia. Indeksy.
Forma gatunek:Książki. Publikacje popularnonaukowe.
Dziedzina:Historia
Kulinaria
Zakres czasowy:1939-1945 r.
Powstanie dzieła:2015 r.
Skocz do:Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki
Dodaj recenzje, komentarz

Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):

(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)

Wyp. nr 57
ul. Chełmżyńska 27/35

Sygnatura: 316
Numer inw.: 20893
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni

schowek


Inne wydania tej pozycji w zbiorach biblioteki:

book



Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki:

book


Dodaj komentarz do pozycji:

Swoją opinię można wyrazić po uprzednim zalogowaniu.