Kuchnia towarzyska i uczuciowa
To książka z pogranicza kulinariów i sztuki. Książka o sztuce towarzyskiego gotowania.Znawczyni sztuki współczesnej, Anda Rottenberg, zaprasza przyjaciół do wspólnej, bardzo pożytecznej zabawy dzielenia się ulubionymi przepisami i uwagami o gotowaniu. W zabawie biorą udział artyści, pisarze, aktorzy, politycy - przepisy są dopracowane i wzięte prosto z życia, ich autorzy tak właśnie gotują.O swoich
ulubionych potrawach mówią pisarze: Jacek Dehnel, Olga Tokarczuk, Andrzej Stasiuk, Krystyna Kofta, artyści: Mirosław Bałka, Katarzyna Kozyra, Joanna Rajkowska, politycy: Barbara Labuda, Janusz Palikot, Magdalena Środa oraz muzycy, aktorzy, kuratorzy, krytycy, dziennikarze. Znajdziecie tu przepisy głównie wegetariańskie, z ustępstwem dla ryb i owoców morza.Książka składa się z właściwego tekstu podzielonego na pory roku (zgodnie z rytmem przyrody!), indeksu nazwisk z krótkimi notami o autorach i indeksu potraw. Anda Rottenberg wprowadza nas w ten artystyczno-kulinarny świat i komentuje. Starannie wydana, z 30 kolorowymi ilustracjami według kolaży Alicji Białej.
Zobacz pełny opisOdpowiedzialność: | Anda Rottenberg i przyjaciele ; kolaże Alicja Biała. |
Hasła: | Kuchnia sezonowa Kuchnia wegetariańska Potrawy z ryb i owoców morza Książka kucharska Publikacja bogato ilustrowana |
Adres wydawniczy: | Kraków : Wydawnictwo a5 : Galeria Starmach, 2021. |
Wydanie: | Wydanie pierwsze. |
Opis fizyczny: | 319, [1] strona : ilustracje ; 25 cm. |
Forma gatunek: | Książki. Poradniki i przewodniki. |
Dziedzina: | Kulinaria |
Powstanie dzieła: | 2021 r. |
Twórcy: | Biała, Alicja. (1993- ) Ilustracje |
Powiązane zestawienia: | Przepisy kulinarne |
Skocz do: | Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki |
Dodaj recenzje, komentarz |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)