

Jadłonomia po polsku
Koniec z długimi listami trudno dostępnych składników.Dość rezygnacji z ulubionych, tradycyjnych smaków.Jadłonomia po polsku pokazuje, że kuchnia roślinna może być prosta jak barszcz i równie smaczna co ruskie pierogi.W sześciu rozdziałach podzielonych zgodnie z porami roku znajdziecie mnóstwo roślinnych inspiracji. To nie pomyłka, pór roku mamy w Polsce sześć - jest przecież przedwiośnie oraz
trochę zapomniane przedzimie. W końcu czekając na nowalijki, trzeba coś jeść, na przykład barszcz z wędzonymi śliwkami, kanapki z pastą z ciecierzycy i kiszonych ogórków, a na deser gryczaną granolę.Ta książka to nie tylko przepisy, ale też praktyczne porady, które sprawiają, że gotowanie jest zrozumiałe i pyszne. W końcu wiadomo, dlaczego latem do rosołu warto wrzucić bób, jak zrobić rewolucyjny pasztet bez pieczenia i czemu w bigosie tak dobrze smakuje kilka kawałków słodkiej dyni.A przede wszystkim: jak gotować roślinnie po polsku, czyli po naszemu - w zgodzie z naszymi smakami, chęciami, możliwościami.
Zobacz pełny opisOdpowiedzialność: | Marta Dymek ; ilustracje Ola Niepsuj. |
Hasła: | Potrawy jarskie Weganizm Przepisy kulinarne Książka kucharska Publikacja bogato ilustrowana |
Adres wydawniczy: | Warszawa : Wydawnictwo Marginesy, 2020. |
Wydanie: | Wydanie pierwsze. |
Opis fizyczny: | 279, [1] strona : fotografie kolorowe ; 29 cm. |
Uwagi: | Indeks. |
Forma gatunek: | Książki. Poradniki i przewodniki. |
Powstanie dzieła: | 2020 r. |
Twórcy: | Niepsuj, Aleksandra. (1986- ). Ilustrator |
Powiązane zestawienia: | Przepisy kulinarne |
Skocz do: | Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki |
Dodaj recenzje, komentarz |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)