

Smak chili, smak życia
Tytuł oryginału: "Kitchens of the Great Midwest, ".
Szef kuchni Lars Thorvald ma w życiu trzy miłości - gotowanie, żonę Cynthię i córeczkę Evę. Kiedy Cynthia zakochuje się w winie i czarującym sommelierze, opieka nad córką całkowicie spada na Larsa, który dzieli się z nią swoimi kulinarnymi pasjami. Porzucona przez matkę Eva, dorastając znajduje ukojenie w smakach rodzimej Minnesoty, los pobłogosławił ją bowiem podniebieniem, jakie zdarza
się raz na generację. Wkrótce dziewczyna staje się tajemniczą kucharką wydającą ekskluzywne przyjęcia...
Każdy rozdział tej powieści opowiada historię potraw, które pojawiły się w życiu Evy, by ostatecznie połączyć się podczas wspaniałej i emocjonującej uczty stanowiącej świadectwo siły i wytrwałości młodej kuchmistrzyni. Jedzenie dostarcza zarówno pokrzepienia, jak i poczucia przynależności, a związane z nim historie są na przemian ekscentryczne, rozśmieszające i poruszające. To opowieść o niezwykłym sukcesie biednej dziewczyny potrafiącej czynić cuda w kuchni, o matkach i córkach i o tym, jak jedzenie staje się ich wspólnym językiem, o słodko-gorzkiej naturze samego życia - utraconych szansach i radosnych niespodziankach. Pochłania się tę książkę jednym kęsem, lecz jeszcze długo można się rozkoszować jej smakiem.
Odpowiedzialność: | J. Ryan Stradal ; przełożyła Iwona Michałowska-Gabrych. |
Hasła: | Kucharze Rodzina Matki i córki Gotowanie Powieść obyczajowa - Literatura amerykańska |
Adres wydawniczy: | Wrocław : Wydawnictwo Bukowy Las, 2016. |
Opis fizyczny: | 342, [1] strona ; 21 cm. |
Forma gatunek: | Książki. Proza. |
Powstanie dzieła: | 2015 r. |
Twórcy: | Michałowska-Gabrych, Iwona. Tłumaczenie |
Powiązane zestawienia: | Powieść i opowiadanie obyczajowe |
Skocz do: | Dodaj recenzje, komentarz |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)