Jak nakarmić dyktatora
Co mogą powiedzieć o historii ci, którzy gotowali w jej kluczowych momentach? Co bulgotało w garnkach, kiedy ważyły się losy świata? Co dostrzegli kątem oka kucharze, którzy wtedy pilnowali, by nie przypalił się ryż, nie wykipiało mleko, nie przypalił kotlet albo nie ulała woda z kartofli?
Co zjadł Saddam Husajn, gdy już wydał rozkaz, by zagazować dziesiątki tysięcy Kurdów? Nie
rozbolał go potem brzuch? A co jadł Pol Pot w czasie, gdy niemal dwa miliony Khmerów umierały z głodu? Co Fidel Castro, kiedy postawił świat na granicy wojny jądrowej? Który z nich lubił ostre smaki, a który mdłe? Który jadł dużo, a który tylko dziobał widelcem talerz? Który wolał krwiste befsztyki, a który dobrze wysmażone?
I wreszcie: czy jedzenie wpływało na ich politykę? A może któryś z kucharzy, korzystając z magii, jaka towarzyszy jedzeniu, też odegrał rolę w historii swego kraju?
Widelce i noże w dłoniach? Serwetki na kolanach? To dobrze. Zapraszam na posiłek.
Odpowiedzialność: | Witold Szabłowski. |
Hasła: | Saddam Husajn (1937-2006) Amin, Idi (1925-2003) Hoxha, Enver (1908-1985) Pol Pot (1928-1998) Dyktatura (ustrój) Gastronomia Kucharze Przywódcy i głowy państw Castro, Fidel Irak Uganda Albania Kuba Kambodża Reportaż Literatura polska |
Adres wydawniczy: | Warszawa : Grupa Wydawnicza Foksal, 2019. |
Opis fizyczny: | 334, [2] strony : fotografie, mapa ; 20 cm. |
Uwagi: | Na okładce: Idi Amin - Uganda, Saddam Husajn - Irak, Enver Hodża - Albania, Fidel Castro - Kuba, Pol Pot - Kambodża. Na stronie tytułowej i okładce: Wydawnictwo W.A.B. Bibliografia na stronach 333-[335]. |
Forma gatunek: | Książki. Literatura faktu, eseje, publicystyka. |
Dziedzina: | Historia Kulinaria |
Zakres czasowy: | 1970-2016 r. |
Powstanie dzieła: | 2019 r. |
Powiązane zestawienia: | Publicystyka, reportaż, felieton |
Skocz do: | Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki |
Dodaj recenzje, komentarz |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)