Dieta w walce z rakiem : profilaktyka i wspomaganie terapii przez odżywianie
Tyt. oryg.: "Les aliments contre le cancer ".
Liczne badania podstawowe, kliniczne i epidemiologiczne wykazały, że spożywanie w znacznych ilościach pokarmów roślinnych, zwłaszcza owoców i warzyw, w decydującym stopniu wpływa na obniżenie ryzyka zachorowania na raka.
Niektóre z nich zawierają duże ilości związków fotochemicznych, które zapobiegają zmianom rakowym mikroguzów rozwijających się w organizmie w ciągu życia. Z najnowszych
badań wynika, że oprócz owoców i warzyw właściwości przeciwrakowe mają także m.in.:
zielona herbata,
kurkuma,
soja,
gorzka czekolada.
Codzienna dieta złożona z owoców, warzyw, zielonej herbaty i czerwonego wina dostarcza organizmowi dawki przeciwrakowych związków fitochemicznych, którą można określić jako terapeutyczną.
Jest to najprostszy, a zarazem skuteczny sposób zapobiegania wystąpieniu i rozwojowi raka.
Odpowiedzialność: | Richard Béliveau, Denis Gingras ; [tł. z fr. Barbara Kocowska]. |
Hasła: | Dieta Nowotwór Warzywa Literatura kanadyjska |
Adres wydawniczy: | Warszawa : Oficyna Wydawnicza "Delta W-Z", [2006]. |
Opis fizyczny: | 213 s., [1] s. tabl. : il. kolor. ; 22 x 22 cm. |
Forma gatunek: | Książki . Publikacje popularnonaukowe. |
Twórcy: | Gingras, Denis. Kocowska, Barbara. (1955- ). Tł. |
Powiązane zestawienia: | Dieta, odżywianie Zdrowie |
Skocz do: | Dodaj recenzje, komentarz |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)