


Córka kucharki
Lucyna Ćwierczakiewiczowa była kobietą wielkiego formatu. Jako autorka bestselerowych książek kucharskich, poradników i kalendarzy odniosła niebywały sukces i stała się najbardziej rozpoznawalną Polką drugiej połowy XIX wieku. Słynęła nie tylko z umiejętności kucharskich, ale też z hardego charakteru i niezwykle ostrego języka. Do pełni szczęścia brakowało jej tylko jednego -
upragnionego dziecka, którego jednak mieć nie mogła.Przygarnęła zatem sierotę i wychowała ją, traktując jak wszystkich wokół - surowo i bez pobłażania. Jak wyglądało życie zdominowanej przez niezwykłą matkę Tosi Ćwierczakiewiczówny? Jak wyjść z cienia legendy, odnaleźć się i pokochać mężczyznę, którego na męża wybrała surowa matka? Czy Tosia kiedyś zazna prawdziwego, rodzinnego ciepła i dorówna mistrzyni kuchni?Oto historia jej losów, życie mieszczan i wielka Lucyna oglądane oczami skromnej sieroty, która znalazła się na salonach i w najsłynniejszej polskiej kuchni.
Zobacz pełny opis| Odpowiedzialność: | Weronika Wierzchowska. |
| Hasła: | Ćwierczakiewiczowa, Lucyna (1829-1901) Celebryta Gotowanie Mieszczaństwo Proszone obiady Socjeta Warszawa Powieść biograficzna Powieść obyczajowa Literatura polska |
| Adres wydawniczy: | Warszawa : Prószyński Media, 2018. |
| Opis fizyczny: | 570, [1] strona ; 20 cm. |
| Forma gatunek: | Książki. Proza. |
| Powstanie dzieła: | 2018 r. |
| Odbiorcy: | Dorośli. |
| Powiązane zestawienia: | Powieść i opowiadanie obyczajowe Biografia, autobiografia, pamiętnik, wspomnienia - ogólnie |
| Skocz do: | Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki |
| Dodaj recenzje, komentarz |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)

























































