Biblioteka Publiczna

w Dzielnicy REMBERTÓW m.st. Warszawy

book
book

Żywienie osób w wieku starszym : porady lekarzy i dietetyków

Autor: Jarosz, Mirosław.




Starzenie się jest procesem fizjologicznym i należy do kolejnych etapów ludzkiego życia. Nie możemy go uniknąć, ale dzięki aktywności fizycznej i diecie bogatej w makro- i mikroskładniki możemy wpłynąć na nasze samopoczucie i stan zdrowia. Autorzy poradnika podają cenne wskazówki dotyczące zaleceń żywieniowych dla osób w wieku starszym. Zwracają uwagę na interakcje suplementów diety z przyjmowanymi lekami. Czytelnik znajdzie w naszej publikacji również przykładowe jadłospisy, które pomogą w codziennym komponowaniu posiłków.


Odpowiedzialność:Mirosław Jarosz ; współaut. Ewa Rychlik [et al.].
Seria:Instytut Żywności i Żywienia Zaleca
Hasła:Ludzie starzy - żywienie
Odżywianie - higiena
Wydawnictwa popularne
Adres wydawniczy:Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2014.
Wydanie:Wyd. 1 - 3 dodr.
Opis fizyczny:161 s. ; 21 cm.
Uwagi:Bibliogr. s. 160-161.
Powiązane zestawienia:Zdrowie
Medycyna
Skocz do:Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki
Dodaj recenzje, komentarz
Spis treści:

  1. Sytuacja demograficzna w Polsce i na świecie, ze szczególnym uwzględnieniem osób w wieku starszym
  2. - Sytuacja demograficzna na świecie
  3. - Sytuacja demograficzna w Polsce
  4. - Stulatkowie
  5. Co rozumiemy przez starzenie się organizmu?
  6. - Teorie dotyczące przyczyn starzenia się człowieka
  7. - Zmiany zachodzące w organizmie związane z jego starzeniem się
  8. - Postrzeganie osób w wieku starszym
  9. Przyczyny niedoboru makro- i mikroskładników u osób w wieku starszym
  10. Konsekwencje nieprawidłowego żywienia i małej aktywności fizycznej u osób w wieku starszym
  11. - Nieprawidłowe żywienie
  12. - Mała aktywność fizyczna
  13. - Praktyczne wskazówki dotyczące samooceny odżywienia przez osoby w wieku starszym
  14. Zalecenia żywieniowe dla osób w wieku starszym
  15. - Zapotrzebowanie na energię
  16. - Zapotrzebowanie na podstawowe składniki pokarmowe
  17. - Zapotrzebowanie na witaminy
  18. - Zapotrzebowanie na składniki mineralne
  19. Praktyczne wskazówki do realizacji zaleceń żywieniowych dla osób w wieku starszym
  20. - Produkty wzbogacone
  21. - Woda
  22. - Produkty zbożowe
  23. - Warzywa i owoce
  24. - Mleko i jego przetwory
  25. - Produkty mięsne, jaja, rośliny strączkowe i orzechy
  26. - Tłuszcze
  27. - Cukier i słodycze
  28. - Sól
  29. Znaczenie wody u osób w wieku starszym i zalecenia dotyczące spożycia płynów
  30. - Rola wody w organizmie
  31. - Zapotrzebowanie na wodę
  32. - Skutki zdrowotne odwodnienia
  33. - Jak uzupełnić niedobór wody?
  34. Zażywanie suplementów u osób w wieku starszym
  35. Przykładowe jadłospisy dla osób w wieku starszym

Zobacz spis treści



Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):

(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)

Wyp. nr 55
ul. Gawędziarzy 8

Sygnatura: 61
Numer inw.: 46677
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni

schowek


Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki:

book


Dodaj komentarz do pozycji:

Swoją opinię można wyrazić po uprzednim zalogowaniu.