Celiakia : porady lekarzy i dietetyków
Celiakia jest niedocenianym problemem zdrowotnym i może przyjmować różne postacie - od łagodnych do bardzo ciężkich, a jej powikłania mogą stanowić nawet zagrożenie dla życia. Jedynym sposobem na uniknięcie objawów chorobowych jest dieta bezglutenowa.
W naszym poradniku Czytelnik znajdzie rady, jakie produkty spożywcze nie zawierają glutenu, jak komponować dietę bezglutenową, aby zapewnić
organizmowi niezbędne składniki odżywcze, a także jakie leki oraz preparaty witaminowe i mineralne można bezpiecznie zażywać.
Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie; mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
Odpowiedzialność: | Mirosław Jarosz, Regina Wierzejska ; współaut. Wioleta Respondek [et al.]. |
Seria: | Instytut Żywności i Żywienia Zaleca |
Hasła: | Celiakia Choroba trzewna Wydawnictwa popularne |
Adres wydawniczy: | Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, cop. 2012. |
Opis fizyczny: | 105 s. ; 21 cm. |
Uwagi: | Bibliogr. s. 105. |
Powiązane zestawienia: | Medycyna |
Skocz do: | Dodaj recenzje, komentarz |
- Wprowadzenie
- Co to jest celiakia?
- Częstość występowania celiakii w populacji
- Jakie są objawy kliniczne celakii?
- Jak potwierdzić rozpoznanie celiakii?
- Leczenie celakii
- Rokowania
- Produkty spożywcze bezglutenowe
- Praktyczne zalecenia oraz wskazówki dotyczące układania diety w celakii
- Przykładowe jadłospisy dla osób z celiakią
- Niedobór witamin i składników mineralnych w celiakii
- Leki a dieta bezglutenowa
Zobacz spis treści
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)