Restauracje w II Rzeczpospolitej
Simon i Stecki na Krakowskim Przedmieściu, Astoria przy Nowym Świecie, restauracja Franciszka Trzaski w Zakopanem to nazwy tylko kilku najbardziej znanych lokali, w których stołowały się najsłynniejsze osobistości dwudziestolecia międzywojennego. Z racji, że zapotrzebowanie na kawiarniano-restauracyjne rozrywki było w tym czasie ogromne, w każdym większym mieście powstawały coraz to nowe zakątki gastronomiczne. Polska
kuchnia słynęła także na oceanach. Restauracje na M/S Batory czy M/S Piłsudski należały do najlepszych na morskich szlakach pasażerskich. Prezentowana książka to fascynująca opowieść o kulinarnych zakamarkach II Rzeczpospolitej. Wzbogacona archiwalnymi fotografiami oraz oryginalnymi przepisami z menu najlepszych polskich restauracji i kawiarni przybliży zapomniane smaki okresu międzywojnia.
Zobacz pełny opisOdpowiedzialność: | [tekst: Łukasz Fiedoruk]. |
Seria: | Historica |
Hasła: | Gastronomia - Polska Kawiarnie i cukiernie - Polska - 1918-1939 r. Restauracje - Polska - 1918-1939 r. Polska - gastronomia Polska - historia - 1918-1939 r. |
Adres wydawniczy: | Bielsko-Biała : Wydawnictwo Dragon, cop. 2011. |
Opis fizyczny: | 107, [5] s. : il. ; 34 cm. |
Uwagi: | Bibliogr. s. [111]. |
Powiązane zestawienia: | Warszawa Gastronomia Historia Polski (1918-1939) |
Skocz do: | Dodaj recenzje, komentarz |
- Szczypta historii
- Restauracje tradycyjne
- Lokale hotelowe
- Restauracje na morzu
- Kawiarnie
- Handelki, bufety i bary
- Knajpy, mordownie i meliny
- Restauracje i kawiarnie lwowskie
Zobacz spis treści
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)