Biblioteka Publiczna

w Dzielnicy REMBERTÓW m.st. Warszawy

book
book

Tradycje polskiego stołu

Autor: Ogrodowska, Barbara.




Kolejna książka z serii "Ocalić od zapomnienia" poświęcona jest tradycjom polskiego stołu i spiżarni. Znajdziemy w niej charakterystykę tradycyjnych polskich produktów spożywczych, tzn. takich, które mają wielopokoleniowa historie i niekiedy są jeszcze wytwarzane na małą skalę w gospodarstwach domowych lub niewielkich zakładach wytwórczych. Produkty takie są fundamentem pożywienia i tradycji kulinarnych. W

książce znajdują się oczywiście dopełniające całość przepisy na wybrane potrawy staropolskie: chleb, żur, pierogi, gołąbki, nalewki, ciasta. Odrębny rozdział autorka poświęciła przetwórstwu domowemu i zapasom, które były świadectwem gospodarności i sztuki kulinarnej pani domu. Znajdziemy też przykładowe staropolskie jadłospisy. Książka może być wręcz poradnikiem dla każdej gospodyni, dla której istotna jest tradycja. Obecnie przywoływane z przeszłości technologie, tradycyjne produkty, przepisy i potrawy to prawdziwe skarby, które staja się chlubą dobrej ambitnej kuchni domowej, oryginalnej restauracji, a nawet wizytówka regionu. Książka, jak wszystkie pozostałe z tej serii, jest bardzo bogato ilustrowana.

Zobacz pełny opis
Odpowiedzialność:Barbara Ogrodowska.
Seria:Ocalić od Zapomnienia
Hasła:Kultura stołu - Polska
Przepisy kulinarne
Adres wydawniczy:Warszawa : Sport i Turystyka - Muza, 2010.
Opis fizyczny:355, [5] s. : il. (gł. kolor.) ; 21 cm.
Uwagi:Bibliogr. 350-351. Indeks.
Powiązane zestawienia:Przepisy kulinarne
Skocz do:Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki
Dodaj recenzje, komentarz
Spis treści:

  1. "Z pól malowanych zbożem rozmaitem"
  2. "Szerokie pola, spodem grzędy"
  3. Owoce w kuchni i na polskich stołach
  4. Z pola, miedzy polnej, łąki i lasu
  5. "Pieprzno i szafranno mościa panno"
  6. Z leśnej kniei i zagrody
  7. Zapasy i przetwórstwo domowe
  8. Tradycyjny polski stół
  9. Wielkie uczty i staropolskie biesiady
  10. Przyjęcia proszone w późniejszych czasach
  11. Smak polskich biesiad świątecznych
  12. Polski stół postny
  13. Polski stół w czasach biedy i głodu
  14. Tradycja i wiedza kulinarna
  15. Ja się ognia w kuchni nie pali...
  16. Promocja i ochrona tradycyjnej polskiej żywności

Zobacz spis treści



Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):

(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)

Wyp. nr 55
ul. Gawędziarzy 8

Sygnatura: 641/642
Numer inw.: 41479
Dostępność: można wypożyczyć na 30 dni

schowek


Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki:

bookbookbook


Dodaj komentarz do pozycji:

Swoją opinię można wyrazić po uprzednim zalogowaniu.