Tradycje polskiego stołu
Kolejna książka z serii "Ocalić od zapomnienia" poświęcona jest tradycjom polskiego stołu i spiżarni. Znajdziemy w niej charakterystykę tradycyjnych polskich produktów spożywczych, tzn. takich, które mają wielopokoleniowa historie i niekiedy są jeszcze wytwarzane na małą skalę w gospodarstwach domowych lub niewielkich zakładach wytwórczych. Produkty takie są fundamentem pożywienia i tradycji kulinarnych. W
książce znajdują się oczywiście dopełniające całość przepisy na wybrane potrawy staropolskie: chleb, żur, pierogi, gołąbki, nalewki, ciasta. Odrębny rozdział autorka poświęciła przetwórstwu domowemu i zapasom, które były świadectwem gospodarności i sztuki kulinarnej pani domu. Znajdziemy też przykładowe staropolskie jadłospisy. Książka może być wręcz poradnikiem dla każdej gospodyni, dla której istotna jest tradycja. Obecnie przywoływane z przeszłości technologie, tradycyjne produkty, przepisy i potrawy to prawdziwe skarby, które staja się chlubą dobrej ambitnej kuchni domowej, oryginalnej restauracji, a nawet wizytówka regionu. Książka, jak wszystkie pozostałe z tej serii, jest bardzo bogato ilustrowana.
Zobacz pełny opisOdpowiedzialność: | Barbara Ogrodowska. |
Seria: | Ocalić od Zapomnienia |
Hasła: | Kultura stołu - Polska Przepisy kulinarne |
Adres wydawniczy: | Warszawa : Sport i Turystyka - Muza, 2010. |
Opis fizyczny: | 355, [5] s. : il. (gł. kolor.) ; 21 cm. |
Uwagi: | Bibliogr. 350-351. Indeks. |
Powiązane zestawienia: | Przepisy kulinarne |
Skocz do: | Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki |
Dodaj recenzje, komentarz |
- "Z pól malowanych zbożem rozmaitem"
- "Szerokie pola, spodem grzędy"
- Owoce w kuchni i na polskich stołach
- Z pola, miedzy polnej, łąki i lasu
- "Pieprzno i szafranno mościa panno"
- Z leśnej kniei i zagrody
- Zapasy i przetwórstwo domowe
- Tradycyjny polski stół
- Wielkie uczty i staropolskie biesiady
- Przyjęcia proszone w późniejszych czasach
- Smak polskich biesiad świątecznych
- Polski stół postny
- Polski stół w czasach biedy i głodu
- Tradycja i wiedza kulinarna
- Ja się ognia w kuchni nie pali...
- Promocja i ochrona tradycyjnej polskiej żywności
Zobacz spis treści
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)