Żywienie w cukrzycy
Prawidłowa dieta ma istotne znaczenie w skutecznym leczeniu cukrzycy i jest ważnym składnikiem terapii.Poradnik zawiera wiele przydatnych wiadomości o żywieniu. Autorzy odpowiadają na pytania:: co, ile i kiedy jeść, z jakich produktów układać jadłospisy oraz jak przygotowywać smaczne i zdrowe posiłki. Cennym uzupełnieniem książki jest podanie równoważnych wymienników artykułów spożywczych z ich
wartościami energetycznymi i zawartością podstawowych składników pożywienia.Stosowanie zaleceń specjalistów zapewni korzystanie z przyjemności dobrej kuchni, prowadzenie aktywnego trybu życia i dobre samopoczucie.
Zobacz pełny opisOdpowiedzialność: | Jan Tatoń, Anna Czech, Dorota Idaszak. |
Hasła: | Cukrzyca - dietetyka Potrawy dietetyczne |
Adres wydawniczy: | Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, cop. 2010. |
Wydanie: | Wyd. 1 (dodr.) |
Opis fizyczny: | 413 s. : il. ; 17x24 cm. |
Uwagi: | Indeks. |
Powiązane zestawienia: | Medycyna Dieta, odżywianie |
Skocz do: | Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki |
Dodaj recenzje, komentarz |
- CZĘŚĆ I. NAUKOWE PODSTAWY ŻYWIENIA OSÓB Z CUKRZYCĄ
- Styl życia i żywienia - wpływ na leczenie cukrzycy i zapobieganie jej powikłaniom
- Składniki pożywienia
- Ile i co jeść, aby mieć dobre zdrowie, kondycję fizyczną i prawidłową masę ciała
- Optymalna masa ciała
- Odtłuszczanie ciała
- Żywienie tuczące
- Modyfikacje żywienia zależne od ciąży i chorób współistniejących z cukrzycą
- Podsumowanie i rekomendacje
- CZĘŚĆ II. WSZYSTKO O WYBORZE PRODUKTÓW ŻYWNOŚCIOWYCH, UNIKANIU BŁĘDÓW I OCENIE DZIAŁAŃ KULINARNYCH
- Sposoby wyboru produktów żywnościowych
- Samokontrola żywienia - sprawdzaj swoje rzeczywiste spożycie
- Środki chemiczne dodawane do produktów żywnościowych - bezpieczeństwo żywienia
- CZĘŚĆ III. PRZEPISY KULINARNE
- Zanim przystąpimy do gotowania
- Przepisy na posiłki i potrawy oparte na listach produktów lub wymiennikach węglowodanowych
- Przykładowy jadłospisy
- Słowniczek terminów medycznych
- Alfabetyczny spis potraw
Zobacz spis treści
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)